Siirry sisältöön

Nuorten Kipinässä kuntoutetaan päihdeongelmaisia nuoria

Kuvituskuvassa graffiti.

Järvenpäässä sijaitseva päihdekuntoutuspiste Nuorten Kipinä kuntouttaa Keusoten alueen päihdeongelmaisia nuoria kohti omien arvojen mukaista elämää.

Kenelle Nuorten Kipinä on suunnattu?

Nuorten Kipinä on suunnattu 18–25-vuotiaille päihteidenkäytöstään haittaa tai huolta kokeneille nuorille aikuisille, joilla on kehittymässä oleva taikka jo pitkälle kehittynyt päihdeongelma. Kuntoutuksessa opetellaan ja omaksutaan keinoja ylläpitää päihteetöntä elämää. Nuori saa työkaluja ahdistuksen sietämiseen ja päihdeongelmasta toipumiseen sekä retkahduksen estämiseen.

– Avomuotoinen päihdekuntoutus auttaa nuorta eteenpäin silloin, kun päihteettömyys on päässyt hyvään alkuun, mutta tarvitaan tukea päihteettömyyden ylläpitämiseen sekä toipumiseen. Kuntoutusmuoto soveltuu myös nuorille, joiden päihdehäiriö ei ole vielä kehittynyt vakavaksi, sanoo Keusoten mielenterveys- ja päihdepalvelujen esimies Marko Poikolainen.

Kuntoutus sopii jatkohoidoksi laitosmuotoisen päihdevieroituksen tai laitoskuntoutuksen jälkeen. Kuntoutukseen voi tulla myös suoraan, jos akuutti päihteidenkäyttö on saatu loppumaan ja nuorella on valmius kuntoutustyöskentelyyn.

Mitä kuntoutus pitää sisällään?

Avopäihdekuntoutuksen tehtävänä ei ole parantaa ihmistä, vaan auttaa nuorta kehittämään omia selviytymiskeinoja, jotta hän voisi elää mahdollisimman täysipainoista elämää.

– Nuorta tukevat päihdehoidon ammattilaiset sekä vertais- ja kokemusasiantuntijat, joilla on oma toipumiskokemus. Ennen avokuntoutuksen paikkavarausta teemme asiakkaan kanssa tutustumiskäynnin ja haastattelun kuntoutuspisteessä, kertoo Poikolainen.

Kuntoutusjakson pituus on yleensä kolme kuukautta sekä tarvittaessa yhdestä kolmeen lisäkuukautta tarpeen mukaan. Kuntoutujan tulee osallistua päihdekuntoutukseen arkisin ma–pe klo 9–13 (4 h/pvä), eli kuntoutuksessa käydään kotoa käsin.

Nuorten Kipinä sijaitsee Järvenpäässä osoitteessa Mannilantie 44. Päihdekuntoutuspisteessä on yhteensä 8 asiakaspaikkaa ja kuntoutus on ryhmämuotoista. Kuntoutukseen osallistuvalla on oikeus Kelan kuntoutusrahaan.

– Kuntoutujan tulee sitoutua päihteettömyyteen kuntoutusjakson ajaksi. Nuorten Kipinän asiakkaalla tuleekin olla tahto päihteettömyyteen ja aktiiviseen työskentelyyn oman tilanteen parantamiseksi. Jos nuori ei ole vielä tässä tilanteessa, laitosmuotoinen hoito saattaa olla hänelle parempi vaihtoehto, summaa Poikolainen.

Miten pääsen Nuorten Kipinän asiakkaaksi?

Avopäihdekuntoutukseen ohjaudutaan Keusoten mielenterveys- ja päihdepalvelujen työntekijän kautta. Jos asiakkuutesi on jo aktiivinen, voit ottaa yhteyttä suoraan omaan työntekijääsi. Uudet asiakkaat voivat hakeutua päihdepalvelujen asiakkaaksi ottamalla ensin yhteyttä aikuisten mielenterveys- ja päihdepalvelujen asiakasohjaukseen, p. 019 226 0404, ma–pe 9–12.

Lisätietoja:

Päihdekuntoutus

Aikuisten mielenterveys- ja päihdepalvelujen asiakasohjaus

Nuorten Kipinä

Kuvassa vaaleanpunaiset tennarit nuoren jaloissa.